Op diverse punten in de Scheveningse haven zijn deze week ‘Biohuts’ geïnstalleerd. Deze ecologische kooien hangen onder de drijvende steigers en zijn bedoeld als schuilplaats voor hele kleine visjes. Op dinsdag 23 februari lieten Cees Duvekot, Havenmeester, en Matthijs den Heijer, voorzitter Stichting Noordzeevis uit Scheveningen, samen de eerste ‘Biohut’ te water. Met de Biohuts willen de initiatiefnemers jongeren, door ze meer te leren over de onderwaterwereld, enthousiast maken over Noordzeevis.
Levende haven
Havens en kustzones zijn belangrijke plekken voor jonge vissen. Ondiep water aan de kust en de aanwezigheid van schepen en andere voorwerpen in havens biedt jonge vissen plek om te schuilen tegen grotere vissen. Hoe groter een vis wordt, hoe groter zijn kans op overleven is. Een Biohut biedt jonge vis een goede kans om te groeien. Een Biohut is een ecologische kooi met oesterschelpen in het midden. De oesterschelpen zorgen voor voedingstoffen en de kooi biedt kleine visjes bescherming tegen grotere vissen. Matthijs den Heijer, “Stichting Noordzeevis uit Scheveningen staat voor meer consumptie van lokaal gevangen vis. Onze Noordzee is een rijke zee met heel veel vis erin. Wij werken daarom ook graag mee om dat zo te houden.”
Biohutten in het water
Het te water laten en installeren van de Biohutten is onderdeel van het project Levende Haven. Het project brengt de onderwaterwereld in de Scheveningse haven in beeld, stimuleert de biodiversiteit onderwater en geeft les over ecologie op het Maris College. In totaal worden er 10 Biohutten geïnstalleerd in de Scheveningse haven waarvan de eerste afgelopen dinsdag door de havenmeester te water werd gelaten. Cees Duvekot, “Wij havenmeesters zijn altijd druk bezig met alles op het water, maar ook wat er onderwater gebeurt vinden wij belangrijk. We zijn erg benieuwd naar de resultaten.”

Onderwijs over maritieme ecologie
Het project Levende Haven is een vereniging van Ecocean, het Maris College en Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Ecocean is een internationaal bedrijf dat ecologische kooien maakt om biodiversiteit in sloten, rivieren, kanalen, meren, zeeën en oceanen te stimuleren. De drie partijen willen de Biohutten ook gebruiken om de jongeren van het Maris College te onderwijzen over maritieme ecologie en te enthousiasmeren voor een baan in de wetenschap of vissector. Er wordt een lespakket opgesteld en de leerlingen gaan aan de slag met onderzoek naar, en monitoring van de Biohutten, krijgen les in maritieme ecologie en gaan zelf aan de slag met het produceren van ecologische kooien, die het leven in de zee ten goede komen. Jongeren, oud-vissers, visserij en onderwijs worden gekoppeld in dit project.
Initiatief op Scheveningen
Stichting Initiatief op Scheveningen (SIOS) heeft als hoofddoel de lokale economie en de leefbaarheid op Scheveningen op een innovatieve en duurzame manier te versterken. Het project Levende Haven heeft een donatie ontvangen van SIOS, de gemeente Den Haag en is door de inwoners van Scheveningen verkozen tot een de favorieten van alle ingezonden projecten.
